24 Şubat 2025 11:43
/
Güncelleme: 12:39

Lavrov: ABD ile diyalog kanalları yeniden kurulacak

Hakan Fidan'la görüşmesinin ardından konuşan Lavrov, ABD ve Rusya heyetlerinin Riyad görüşmesine dair "Farklı görüşler ortaya çıktı. ABD’li ortaklarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz" dedi.

Lavrov: ABD ile diyalog kanalları yeniden kurulacak

Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ankara’da heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Lavrov ve Fidan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Fidan, "ABD’nin Rusya-Ukrayna savaşını bitirmeye yönelik yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfettiklerini" söylerken, Suriye'deki gelişmelere dair de "Rusya ile Suriye'deki ayrılıkçı hareketlerin önünün kesilmesi konusunda benzer görüşteyiz" ifadelerini kullandı. Fidan, Türkiye'nin BRICS'e olası üyeliğine ilişkin soruya yanıtında ise "Üyelik müzakereleri bir noktada donmuş durumunda. Bunu kimse açıktan söylemiyor ama vaziyet bu." dedi. 

"Uluslararası gerilimlere rağmen Türkiye ile Rusya her alanda temas halindedir" diyen Lavrov da ABD'de Başkan Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından ABD ve Rusya heyetlerinin Riyad'da gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin, "Riyad’daki görüşmelerde farklı görüşler ortaya çıktı. ABD’li ortaklarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz" dedi. Lavrov, Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi şartını yineledi.

'Yeni girişime önem veriyoruz'

Hakan Fidan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"ABD’nin (Rusya-Ukrayna) yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz. Güvenlik garantileri yakından takip ettiğimiz bir konu. Prensip itibariyle Türkiye barışa katkıya hazırdır."

"(Rusya'yla) Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafaza edilmesi gerektiğine inancımız tamdır. Suriye'deki ayrılıkçı hareketlerin önünün kesilmesi konusunda benzer görüşteyiz. Terör örgütlerinin Suriye'de yuvalanmasına müsamaha gösterilmesi söz konusu olamaz. Uluslararası toplumun DAEŞ ve PKK ile mücadele konusunda ortak tutum sergilemesini bekliyoruz. Bölgemizdeki çatışmaların çözümü yönünde olumlu adımların atıldığı bir dönemde Türkiye'nin güvenlik kaygılarına herkesin saygı göstermesini bekliyoruz."

"(Gazze) Yeni bir soykırım asla izin verilmemelidir. Diğer taraftan İsrail'in Batı Şeria'yı hedef alan eylemlerine de bir an önce son vermesi gerekmektedir. Filistinlilerin kendi topraklarından zorla göç ettirilmesine yönelik hiçbir adım kabul edilemez. Bu doğrultudaki girişimler başarısızlığa mahkumdur. Bölge ülkeleri de bu konuda ortak bir duruş sergilemektedir. Rusya'nın da bu konuda bizlerle aynı görüşte olduğunu görmek memnuniyet vericidir."

"(BRICS üyeliği) Türkiye egemen bir ülkedir. Uluslararası ekonomik iş birliğine önem verir. Son yıllarda AB'nin kimlik politikalarından dolayı üyelik müzakereleri dondu. Bunu kimse açıktan söylemiyor. Biz tabii ki Avrupa'yla dengeli ticaret ilişkileri devam ettiriyoruz fakat diğer küresel platformlara da yakın bakıyoruz. BRICS'le yakından ilgileniyoruz ama BRICS'te üye alımını dondurdu. Ortaklık gündeme geldi. Bize üyelik teklifi gelmedi ama AB'nin aksine BRICS'in kompozisyonu kuşatıcı. Her medeniyetten ülke bir araya geliyor." 

'ABD ile Riyad'da farklı görüşler ortaya çıktı' 

Sergey Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

"Uluslararası gerilimlere rağmen Türkiye ile Rusya bütün alanlarda temas halindeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin sürekli temas halinde. Telefon diplomasisi dışında "

"Uluslararası gerilimlere rağmen Türkiye ile Rusya bütün alanlarda temas halindeyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin sürekli temas halinde. Telefon diplomasisi dışında geçen sene iki yüzyüze görüşme gerçekleştirdiler. Astana'daki Şanghay İşbirliği Teşkilatı çerçevesi Haziran ayında hem de Kazan'da BRICS çerçevesinde Ekim ayında görüşme gerçekleştirdiler. Önümüzdeki günlerde de meclis başkanımız Ankara'yı ziyaret edecek."

"Enerji, bankacılık, sanayi işbirliği, ulaşım, turizm sektörüne değindik görüşmemizde. Akkuyu'daki nükleer santral konusunda da görüşmeler gerçekleştirdik. Bütün arkadaşlarımız reaktörlerin devreye girmesi için görüşmelerini ve çalışmalarını sürdürüyor. atom enerjisi konusunu da görüştük. Türk Akım ve Mavi Akım'ın güvenliğini görüştük. Kiev tarafından zaman zaman boru hatlarına saldırılar gerçekleştirilmek isteniyor. Bizim yakıtımızın akımı da önemlidir."

"(Ukrayna'yla) Savaşın ortaya çıkma sebepleri ortadan kaldırılmadan bunun bitmesi mümkün değil."

"(ABD'yle) Riyad’daki görüşmelerde farklı görüşler ortaya çıktı. ABD’li ortaklarımızla görüşmelerimize devam edeceğiz."

"(Ukrayna'da) Askeri harekat, müzakerelerde bizi tatmin eden bir sonuç ortaya çıktığında durabilir."

'Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi olmazsa olmaz şarttır'

"Biz hem Ukrayna hem Avrupa'yla müzakereye hazırız. Bu çatışmalar ancak kesin sonuca ulaştığımızda, Rusya tatmin olduğunda duracak. Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi olmazsa olmaz şarttır. Riyad'da ABD'ye bu iletildi. Trump, 'Ben devlet başkanı olsaydım bu kriz devam etmezdi' dedi. Ukrayna'yı NATO'ya alma çabası savaşın ilk sebeplerinden biridir."

"İstanbul görüşmeleri temel alınabilir. Sayın Putin defalarca söyledi, İstanbul'da neredeyse imzaya ramak kalmıştı. Ama Boris Johnson yasakladı. Ukrayna delagasyonunun o zamanki başkanı, kamuya açık şekilde şunu söyledi: 'Anlaşmayı imzalamaya hazırdık ama bize yasakladılar. Bu rejimin Brüksel'deki, Washington'daki, Londra'daki yöneticileri yasakladı.' Bekleyelim dediler. Ve bekleyip gördüler."

"Riyad'daki görüşmelerden sonra şu kanıya vardık: Diyalog kanalları tüm konuları kapsayacak şekilde yeniden kurulacak. Ve ABD bir Ukrayna özel temsilci belirleyecek. Bizim tercihimiz karşılıklı büyükelçilik çalışmalarını canlandırmak. Bu hafta kapsamlı istişareler yapılacak. Umut ederim ki yapay engellerle karşılaşmayız."

Suriye açıklaması

"İki ülke arasındaki Suriye problemi, konusu karşılıklı olarak iki tarafın da ortak çalışmaya önem verdiğimizi; Suriye'deki durumun istikrara kavuşması için yaptığımız çalışmaları değerlendirdik. Diğer taraftan Kafkasya'daki duruma dikkat çektik. Oradaki taraflar arasında karşılıklı güvenin tesis edilmesi, karşılıklı uluslararası bir platform dediğimiz 3+3 formatını (3 Kafkas ülkesi ve Türkiye-Rusya-İran) konuştuk."

"ABD, Suriye’nin kuzeyinde sözde devlet oluşturdu, amaç ayrılıkçıları desteklemek."

“(ABD’yle) Büyükelçilik faaliyetlerini başlatmak için bu hafta kapsamlı istişareler yapılacak. Umarım suni engellerle karşılaşmayız” (Politika Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et